Een fijne ezelsbrug voor:

hun of hen

Een geinige ezelsbrug voor de keuze tussen hun of hen is de ‘iemand-iets-truc’.* Als je twijfelt tussen hen en hun, neem dan het werkwoord in de zin en zet er ‘iemand iets’ voor. Als dat iets zinnigs oplevert, kies dan voor hun. Krijg je onzin, kies dan voor hen.

Voorbeelden:

  • Ik geef het hen/hun. –> iemand iets geven –> ja, kan –> Ik geef het hun.
  • Ik zie hen/hun –> iemand iets zien –> nee, kan niet –> Ik zie hen.
  • Ik nodig hen/hun uit –> iemand iets uitnodigen –> nee, kan niet –> Ik nodig hen uit.
  • Ik leg hen/hun de regel uit –> iemand iets uitleggen –> ja, kan –> Ik leg hun de regel uit.
  • Ik werk hen/hun in –> iemand iets inwerken –> nee, kan niet –> Ik werk hen in.
  • Ik schenk hen/hun nog eens in –> iemand iets inschenken –> ja, kan –> Ik schenk hun nog eens in.

En zo ook:

  • iemand iets verwijten –> Ik verwijt hun dat.
  • iemand iets vertellen –> Ik vertel hun een verhaal.
  • iemand iets gunnen –> Ik gun hun hun geluk.

 * Deze truc werkt niet in 100% van de gevallen. Lees ook onze Taalcolumn over deze kwestie.

Even oefenen met de iemand-iets-truc?

Ik heb de opfriscursus Nederlandse grammatica gevolgd in Eindhoven. Mieke Winnubst is een fijne vrouw die helder en duidelijk uitleg geeft. Ik ben ontzettend blij dat ik deze cursus heb gedaan. Niet langer twijfelen over dt, als/dan, hen/hun, Engelse woorden, komma’s en het schrijven van getallen. Ik zal nog veel profijt hebben van alle tips en regels die ik heb gekregen. En alle uitleg en oefeningen krijg je mee naar huis als naslagwerk.
Daarnaast wordt er gezorgd voor koffie en thee met iets lekkers en een lunch met luxe broodjes. Ik raad iedereen aan om deze cursus te doen.

Groetjes, P.

  

Onze Opfriscursus Grammatica

Lekker veel ezelsbruggen. Zeer leerzaam ... en leuk!

Kleine groepen

Gemiddelde groepsgrootte 6 deelnemers. Nooit meer dan 12.

Volop interactie

Direct antwoord op al je taalvragen. Geen vraag is te gek!

Met humor

Niet saai of stoffig. Sprankelend en plezierig. Leren is leuk!

Groot effect

Door onze aanpak binnen één dag een enorm verschil.

Met respect

Veilige en respectvolle sfeer. Iedereen is gelijk.

Samen oefenen

Samen leren, samen doen. Veel oefenen.

Wat onze cursisten zeggen:

Aline B. – GSK
"Super! Moeilijke stof begrijpbaar en leuk gebracht. De cursusmap kan prima als naslagwerk dienen. De docent is zeer goed. Nogmaals: het is knap grammatica leuk en boeiend te brengen en dit deed ze uitstekend."

Bianca S. - TNO

“Prima workshop. Weggezakte kennis wordt goed opgefrist en je bent weer op de hoogte van de laatste regels. De docente is zeer duidelijk en rustig en uitstekend te begrijpen. Ze beantwoordt alle vragen prima.”

Anoniem – NVDA

“Zeer zinvolle cursus met duidelijke en overzichtelijke materialen en op een plezierige manier aangeboden. Afwisselend, niet saai.”