Taalcolumn: hun of hen?

Taalcolumn: hun of hen?

Goed kiezen tussen hen en hun is erg moeilijk. Bij de grammaticale uitleg erover komen begrippen aan de orde als ‘lijdend voorwerp’, ‘meewerkend voorwerp’, ‘ondervindend voorwerp’ … Bleh, daar wordt niemand vrolijk van!

In onze trainingen hierover leggen we je de regels uit zonder die lastige termen. En je krijgt een handig en overzichtelijk schema.

Ezelsbrug hen of hun

Een geinige ezelsbrug is de ‘iemand-iets-truc’.* Als je twijfelt tussen hen en hun, neem dan het werkwoord in de zin en zet er ‘iemand iets’ voor. Als dat iets zinnigs oplevert, kies dan voor hun. Krijg je onzin, kies dan voor hen.

Voorbeelden:

  • Ik geef het hen/hun. –> iemand iets geven –> ja, kan –> Ik geef het hun.
  • Ik zie hen/hun –> iemand iets zien –> nee, kan niet –> Ik zie hen.
  • Ik nodig hen/hun uit –> iemand iets uitnodigen –> nee, kan niet –> Ik nodig hen uit.
  • Ik leg hen/hun de regel uit –> iemand iets uitleggen –> ja, kan –> Ik leg hun de regel uit.
  • Ik werk hen/hun in –> iemand iets inwerken –> nee, kan niet –> Ik werk hen in.
  • Ik schenk hen/hun nog eens in –> iemand iets inschenken –> ja, kan –> Ik schenk hun nog eens in.

En zo ook:

  • iemand iets verwijten –> Ik verwijt hun dat.
  • iemand iets vertellen –> Ik vertel hun een verhaal.
  • iemand iets gunnen –> Ik gun hun hun geluk.

Wil je hiermee oefenenen? Doe dan de iemand-iets-truc-toets.
Bekijk en beluister ook onze Taaltip over de keuze tussen hun en hen.

* Let op: je past de iemand-iets-truc alleen toe, wanneer er geen sprake is van bezit (Ik zie hun huis) en wanneer het niet achter een voorzetsel staat (Ik geef/vertel het aan hen / Ik ben bij hen / Ik reis met hen).
Duizelt het je al?
Tja, het is zoals Mieke in het filmpje al zegt: er is helaas niet één ezelsbrug die 100% uitsluitsel biedt. Wil je alle regels én een handig schema, kom dan naar onze trainingen.

Overzicht Taalcolumns
Coronakapsel
Getallen in cijfers of letters?
20 20
VS met enkelvoud of meervoud?
Geen appèl doen
Hardnekkig Frans
Waarom mogen ‘kado’ en ‘buro’ niet?
Hoofdletter-Piet … of niet?
Genant? Neen … gênant!

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen