s bij naam - apostrof of niet?

s bij naam - apostrof of niet?

Leonie's favorieten.
Josef's baguetterie.

Zijn die apostrofs daar wel goed? Moet zo'n bezit-s niet aan de naam vast?

De regel
De regel is: schrijf de s aan de naam vast, tenzij dat een verkeerde klank oplevert.

Het is dus Leonies favorieten en Josefs baguetterie. Beide zonder apostrof. Zo ook Miekes taalcolumn en Stanleys schoenen.

Wanneer wél een apostrof?
Een apostrof schrijf je ter voorkoming van een verkeerde klank. Het is dus Julia's jas, Levi's agenda, Otto's paraplu en Cindy's auto.

Namen eindigend op een sisklank
Bij namen die op een sisklank eindigen, komt er wel een apostrof, maar geen s: Thijs' helm, Rex' staart, Liz' oorbel.

Engelse bedrijfsnamen op 's
Bij sommige Engelse bedrijfsnamen maakt de bezits-s deel uit van de naam. McDonald's is de bekendste. Bij de Nederlandse bezitsvorm voegen we alleen een apostrof: McDonald’s’ hamburgers.


Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen