Spookrijden: scary!

Spookrijden: scary!

Hoe verbuig je het werkwoord spookrijden?

Je komt het regelmatig tegen: mensen die het werkwoord spookrijden vervoegen.

"Help! Ik heb spookgereden!"
"Mijn zoon bekende me dat hij gisteren spookreed."
"Ik reed zelf ook een keer spook."

De taaladviesdiensten keuren dit niet goed. Het werkwoord spookrijden is een zogenaamd 'onvolledig werkwoord'. Dit zijn werkwoorden die niet vervoegd worden. Je mag ze dus alleen als heel werkwoord gebruiken of als zelfstandig naamwoord (het spookrijden). Andere voorbeelden van zulke onvolledige werkwoorden zijn:

rekeningrijden, nagelbijten, schoolzwemmen, liplezen, wadlopen

Gratis training grammatica


Spookgereden of ... gesp... gespookreden
Welke vorm zou jij kiezen: spookgereden, zoals de twitteraar hierboven, of gesp... uh ... gespookreden, zoals Evert Santegoeds in de clip hieronder?

Wij adviseren: doe maar niet. Noch vervoegen, noch spookrijden zelf. Zoals Tooske terecht zegt: spookrijden is best wel heel erg scary!Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen