Taalcolumn: roerbakken doe je zo

Taalcolumn: roerbakken doe je zo

Ongeveer 25 jaar geleden werd er in Nederland voor het eerst geroerbakt. Of werd er roergebakken? Zijn de groenten die je uit een wok eet roergebakken groenten of geroerbakte groenten? Tot 2015 waren de woordenboeken strikt en eensgezind: alleen geroerbakte was goed. “Ik heb de groenten geroerbakt, dus we eten geroerbakte groenten.”

Maar wij gaan in Nederland heerlijk democratisch met taal om: als genoeg mensen een fout woord gebruiken, wordt dat woord uiteindelijk vaak wel goedgekeurd. Dus verscheen in het laatste Groene Boekje (2015) ook de vorm roergebakken als voltooid deelwoord van het werkwoord roerbakken.

En hoe zit het met ‘stofzuigen’? Wat is het voltooid deelwoord daarvan? “Ik heb het huis gestofzuigd” of mag “Ik heb stofgezogen” ook? Mieke geeft het antwoord in deze Taaltip.

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen