Verliefd op hoofdletters

Verliefd op hoofdletters

Een paar jaar geleden werden cursisten vaak pissig als ik zei dat het woord Valentijnsdag een hoofdletter heeft.
"Belachelijk! Amerikaans gedoe. Zoiets verdient geen hoofdletter."
Hoe anders is het nu.
Het komt denk ik doordat deze feestdag inmiddels helemaal ingeburgerd is en doordat Nederland van hoofdletters houdt.
Let er maar eens op hoe vaak je onterechte hoofdletters ziet. Zeker op reclameborden, maar ook in andere teksten.
Nee, dat heeft niets met het hoofdletterdoordrenkte Duits te maken. Ook hier zie ik weer de invloed van het Engels. Met name maanddagen en weekdagen zie ik steeds vaker met een hoofdletter.
Is dat erg?
Wat vind jij?

Spellingtraining hoofdletters

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Emninda
Door

Emninda

op 01 May 2025

Het is denk ik minder dat Nederland van hoofdletters houdt, maar dat woorden als "Valentijnsdag", "Kerst" en zelfs "Maandag" klinken als specifieke namen, zoals "Mieke" of "Jumbo" (als supermarkt) En namen schrijf je met een hoofdletter!

Mieke Winnubst
Door

Mieke Winnubst

op 01 May 2025

Interessante kijk, Emninda. Dank je wel voor het delen, Goed punt. Dit zou inderdaad een deel van de onterechte hoofdletters kunnen verklaren. Moeten we wel even kijken waar dan de grens ligt. En het verklaart niet de vaak gebruikte hoofdletter in bijv. moederdagcadeau en kerstvakantie. Niks unieks aan.

Reactie plaatsen