Taalcolumn: prikspijt

Taalcolumn: prikspijt

Het lijkt mij veilig te zeggen dat dit nog nooit eerder vertoond is in de geschiedenis van de verkiezing van Woord van het Jaar: een woord dat een tegengestelde betekenis oproept. Ik heb het over het Woord van het Jaar 2021: prikspijt.

De officiële betekenis – opgenomen in het woordenboek – is:

spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte

Maar veel mensen denken bij ‘prikspijt’ juist aan precies het tegenovergestelde:

spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich NIET heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte

Wat is de betekenis die bij jou opkomt? We vroegen het in een poll aan de leden in onze community "LOS met taal". Wat bleek? Vrijwel iedereen koos voor de niet-officiële betekenis! 

En jij? Wat kies jij?

Hugo de Jonge heeft een duidelijke mening:

Correct Nederlands taalcoluimn

 

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Yvonne
Door

Yvonne

op 11 Jan 2022

Gezien het feit dat ik niet zo veel TV kijk, maar onafhankelijke wetenschappelijke studies en artikelen lees met statistieken en data over de gevolgen van medische maatregelen in 2021, komt bij mij bij PRIKSPIJT kwam bij mij uiteraard gelijk de "door iemand ervaren spijt van het zich laten prikken" op bij het lezen van het woord prikspijt.

Veronica
Door

Veronica

op 12 Jan 2022

Voor mij is prikspijt ook dat je spijt hebt, dat je je hebt laten prikken.

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 12 Jan 2022

Inderdaad denk ook ik bij prikspijt meteen aan: spijt van het feit dat je je hebt laten prikken. Zonder enige achtergrondkennis van blijkbaar gangbare discussies, is deze interpretatie de meest logische…

Onno
Door

Onno

op 13 Jan 2022

Mijn eerst interpretatie was direct de NIET officiële betekenis. Toen ik de tweet van Hugo de Jonge zag, begreep ik die niet. Pas toen ik had gelezen wat de officiële betekenis eigenlijk is. We moeten natuurlijk zeer zeker in aanmerking nemen hoe het gekomen is dat dit woord het woord van het jaar is geworden en hoe de betekenis tot stand is gekomen. Met name "een bepaalde groep mensen" heeft ervoor gezorgd dat dit woord gekomen is.

Reactie plaatsen