Taalcolumn: "Ho ho ho" hoezo?

Taalcolumn:

Weet jij waarom de Kerstman altijd Ho ho ho zegt?

 Is het een instructie aan zijn rendier? Stoppen! Of is het een groet? Hallo, hallo, hallo!

Nee, het is een lach: ha ha ha. Maar dan een lach van een joviale, dikbuikige man.

Ha ha ha is een lach vanuit de keel.
Ho ho ho is een lach vanuit de buik.

 De buik van de Kerstman is heel dik, dus daar komt zijn lach vandaan.

Coca-Cola
De bedenker van ho ho ho is Haddon Sundblom, een Amerikaan met Fins en Zweeds bloed. Deze freelance reclametekenaar beleefde in 1931 zijn grote doorbraak door een opdracht voor Coca-Cola. Voor de kerstcampagne tekende hij de Kerstman, naar het evenbeeld van zijn gepensioneerde buurman Lou Prentice. Lou was een dikke, vrolijke man, met een grote, bolle buik. Hij lachte op een geheel eigen manier en je raadt al hoe dat klonk: ho ho ho!

Rel: ho ho hoer?
In Australië ontstond in 2007 een rel rondom ho ho ho. Vanuit een kerstmannenopleidingscentrum in Sidney kwam de dringende oproep deze kerstmanuitroep landelijk te verbieden. De kerstmannen in opleiding werden geïnstrueerd om vooral geen ho ho ho te zeggen, maar ha ha ha. Waarom? Omdat ho ho ho kinderen zou kunnen afschrikken én omdat het denigrerend is tegenover vrouwen. Ho (en ook wel hoe) is namelijk een plat woord voor ‘whore’.

Ha ha ha: de Kerstman die joviaal binnenkomt, terwijl hij het gezelschap genoeglijk Hoer hoer hoer toeroept!

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen