Taaltip: één van de of een van de?

Taaltip: één van de of een van de?

Je mag in een van de geen streepjes zetten op het woord ‘een’. Eén schrijf je alleen met accenttekens als je het cijfer 1 bedoelt of als er een lezing mogelijk is met ‘een’. Dus bijvoorbeeld in een zin als ‘Ik heb thuis een hond en een kat’ of ‘Ik heb thuis één hond en één kat’. Als je wilt dat de lezer hier ‘één’ leest en niet ‘een’, dan moet je wel streepjes zetten. Bij een van de is maar één lezing mogelijk. Hetzelfde geldt voor een of meer en een en ander.

Overzicht Taaltips
hygiène of hygiëne?
appel of appèl?
bloknoot of blocknote of blocnote?
kado of cadeau? cadeau’s of cadeaus?
hun of hen?
er van uitgaan / ervan uitgaan / ervanuit gaan / er vanuit gaan / ervanuitgaan / er van uit gaan?
handvatten of handvaten?
werkwoordspelling: d en dt
genant of gênant?
werkwoordspelling: gebeurt of gebeurd?
Secretaressedag
op het scherp(st) van de snede
te(n) alle(n) tijde(n)
peiler of pijler?
persé of per se of persee?

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Marnix van Hamersveld
Door

Marnix van Hamersveld

op 12 Dec 2021

Ongelofelijk leuk en verhelderend filmpje!

Sabine
Door

Sabine

op 18 Mar 2024

Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ben het er trouwens helemaal mee eens, dat het makkelijker zou zijn als het wel mocht!

Reactie plaatsen