Taaltip: kado of cadeau? cadeau's of cadeaus?

Taaltip: kado of cadeau? cadeau's of cadeaus?

Het woord ‘kado’ staat niet in het Groene Boekje. Je komt deze vorm wél vaak tegen en het ziet er fris en modern uit, maar het is niet goed. Nee, cadeau moet op z’n Frans geschreven worden. Hetzelfde geldt voor bureau: de vorm ‘buro’ mag niet.

Bij het meervoud schrijf je de –s aan het woord vast. Je zet alleen een apostrof voor de –s als dat nodig is voor de uitspraak van een woord. Dus bij auto’s – want anders staat er *autos – en bij paraplu’s – want anders staat er *paraplus.

Waarom mogen ‘kado’ en ‘buro’ eigenlijk niet? Lees het in deze Taalcolumn!

Overzicht Taaltips
hygiène of hygiëne?
één van de of een van de?
appel of appèl?
bloknoot of blocknote of blocnote?
hun of hen?
er van uitgaan / ervan uitgaan / ervanuit gaan / er vanuit gaan / ervanuitgaan / er van uit gaan?
handvatten of handvaten?
werkwoordspelling: d en dt
genant of gênant?
werkwoordspelling: gebeurt of gebeurd?
Secretaressedag
op het scherp(st) van de snede
te(n) alle(n) tijde(n)
peiler of pijler?
persé of per se of persee?

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen