Taalcolumn: coronakapsel

Taalcolumn: coronakapsel

Mooi woord: coronakapsel. Vanwege de alliteratie natuurlijk: twee keer een k-klank. Ook de variant coupe corona heeft dat. Leuk woord ook, vanwege de beelden die het oproept van ontplofte haardossen, rampzalig afgelopen zelfkappogingen en desastreuze tondeusebeurten.

In Kenia nemen ze de term letterlijk. Daar hoefden de kappers niet dicht en ze doen daar goede zaken door corona. De coupe corona is er helemaal hot en happening. Het hoofd wordt rondom versierd met recht uitstekende stijve vlechtjes, uitmondend in bolletjes. Het hoofd vertoont daardoor inderdaad een sterke gelijkenis met het coronavirus. Kijk hoe dat eruitziet: FOTO CORONAVIRUSKAPSEL.

Een geinig verschijnsel? Zeker. Maar toch met een serieuze boodschap. Dragers van dit coronakapsel willen de mensen om zich heen alert houden. Zie het virus verbeeld in de haardracht en je realiseert je weer wat er aan de hand is en wat je opdracht is: afstand houden, handen wassen, etc. Een haardracht met een missie dus.

Overzicht Taalcolumns
Getallen in cijfers of letters?
20 20
VS met enkelvoud of meervoud?
Geen appèl doen
Hardnekkig Frans
Waarom mogen ‘kado’ en ‘buro’ niet?
Hun of hen?
Hoofdletter-Piet … of niet?
Genant? Neen … gênant!

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen