Taalcolumn: hoofdletter-Piet ... of niet?

Taalcolumn: hoofdletter-Piet ... of niet?

De zwartepietendiscussie lijkt minder hevig dan vorig jaar. Begrijpelijk. Zwarte Piet is in transitie. En eigenlijk is hij dat al heel lang. Ga maar na. Hij is z’n dikke rode lippen, kroeshaar, oorringen en roe al een tijd kwijt. En … hij kan al jaren ook vrouw zijn. Dat was vroeger ondenkbaar, maar is er vrij ongemerkt ingeslopen. Ik kan me althans geen demonstraties en discussies hierover herinneren. Wel weet ik nog goed hoe geschokt ik als kind was, toen ik ineens bórsten ontwaarde bij een zwarte piet. Het zette mijn zwartepietenbeeld danig op z’n kop.

Het was juist het excessieve gebruik van zwarte schmink die Piets geslachtsemancipatie onopgemerkt maakte. Onder zo’n dikke laag zwartsel lijken alle gezichten min of meer op elkaar. De transformatie die de pieten nu ondergaan, is veel opvallender. Maar deze past dus wel degelijk in een traditie. Zwarte Piet lééft!

Hoofdletters of niet?
Ziet u hoe in de bovenstaande column omgegaan is met hoofdletters? Zwarte Piet verliest zijn/haar hoofdletters als het niet meer om de ‘echte’ Zwarte Piet gaat (de enige echte, archetypische figuur), maar als we het hebben over ‘de soort’: een zwarte piet.

Overzicht Taalcolumns
Coronakapsel
Getallen in cijfers of letters?
20 20
VS met enkelvoud of meervoud?
Geen appèl doen
Hardnekkig Frans
Waarom mogen ‘kado’ en ‘buro’ niet?
Hun of hen?
Genant? Neen … gênant!

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Reactie plaatsen