Taalcolumn: getallen in cijfers of letters?

Taalcolumn: getallen in cijfers of letters?

In het boek Koorts van Deon Meyer staat een interessante passage:

Drie shifts van acht man (…) vierentwintig per poort, maal drie poorten is tweeënzeventig man. Plus drie shifts van acht man …

In dit korte stukje staan maar liefst zeven getallen! Of moet ik nu schrijven: … maar liefst 7 getallen? Wanneer schrijf je getallen uit en wanneer gebruik je cijfers? Wat zijn de regels daarvoor?

Getallen uitschrijven in letters
Schrijf in lopende tekst de volgende getallen in letters:

  • hele getallen tot en met twintig
  • tientallen
  • honderdtallen
  • duizendtallen
  • miljoen, miljard, biljoen

Getallen in cijfers
Schrijf getallen niet uit als ze verwijzen naar zakelijke of exacte informatie, zoals data, maten, geldbedragen, gewichten, temperaturen en jaargetallen:

  • Maximumsnelheid 50 km.
  • Het is vandaag 12 maart.
  • Ik heb 100 euro op zak.
  • Morgen wordt het 30 graden.

Wees consequent
Zouden deze regels resulteren in een zin met zowel een uitgeschreven getal als een getal in cijfers, kies dan consequent voor cijfers. Anders staat het lelijk. Dus:

  • Er zijn weer 61 nieuwe coronapatiënten, van wie er 2 in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Niet goed gegaan
In dit NOS-bericht is het niet helemaal goed gegaan:

Hier had het 6 in plaats van zes moeten zijn.

 

De juiste spellingswijze: wat vind jij ervan?
In de passage in het boek van Deon Meyer had het dus moeten zijn:

3 shifts van 8 man (…) 24 per poort, maal 3 poorten is 72 man. Plus 3 shifts van 8 man …

Maar of dat nou een verbetering is … Ik vind eigenlijk van niet! Het ziet er met de uitgeschreven getallen veel rustiger en mooier uit. Wat vind jij?

Overzicht Taalcolumns
Coronakapsel
20 20
VS met enkelvoud of meervoud?
Geen appèl doen
Hardnekkig Frans
Waarom mogen ‘kado’ en ‘buro’ niet?
Hun of hen?
Hoofdletter-Piet … of niet?
Genant? Neen … gênant!

Over de schrijver
Als klein meisje vond Mieke Winnubst spelling en grammatica al interessant. Moeilijke woorden schrijven, de kofschip-regel toepassen ... ze smulde ervan. Daarom ging ze Nederlandse Taalkunde studeren en heeft ze er haar werk van gemaakt. Direct na haar afstuderen in 1992 begon ze met haar eigen bedrijf Alfabeta Tekst en Training. Zij en haar trainers reizen het hele land door om mensen te trainen in het correct en aantrekkelijk schrijven. En met succes! Alfabeta-cursisten zijn dankbaar en enthousiast en Alfabeta is al jaren op rij Beste Opleider van Nederland.
Marion
Door

Marion

op 23 Mar 2020

Ik zou het ook gedaan hebben, want ik vind uitgeschreven mooier, ook al omdat vijf van de zeven getallen zijn onder de twintig. Maar het is dus fout.

Geert
Door

Geert

op 23 Mar 2020

Ik vind met cijfers leesbaarder. Opeenvolgende getallen in letters vragen een grotere inspanning van de lezer. Behalve als de lezer dat lelijk vindt; dat kost ook energie.

Yuri
Door

Yuri

op 23 Mar 2020

Ik ben een cijfermens. Ik ben er derhalve voor om zoveel mogelijk cijfers ook daadwerkelijk als een cijfer weer te geven. Schept in mijn beleving meer overzicht. Maar dat is dus heel persoonlijk.

Nienke
Door

Nienke

op 23 Mar 2020

Uitgeschreven staat hier mooier, vind ik. Geweldig boek trouwens!

Bert
Door

Bert

op 23 Mar 2020

Uitgeschreven vind ik mooier en beter passen in een verhaal, als dat verder geen rekenkundige of wetenschappelijke bedoeling heeft. Trouwens, ook jammer van het woord shift(s) in plaat van ploeg(en).

Martijn Oerlemans
Door

Martijn Oerlemans

op 24 Mar 2020

Hoi Mieke wat goed en wat leerzaam. Ik heb het kofschip en fokschaap ook gehad op school. Leuk een taaldeskundige zoals jij het zelfde ezelsbruggetje hebt gehad. Ik schrijf de getallen eerst in cijfers en onderstaand in letters, zegge de stoel kost 105,50 incl. BTW, zegge honderd en vijf euro en vijftig euro cent incl. BTW. Maar een mens is nooit te oud om te leren. Een opfris cursus is mogelijk voor mij ook van toepassing zo anno 24 maart 2020, al vindt ik twintig twintig weer heerlijk om hardop en voluit uit te spreken. Je hebt mij geïnspireerd Mieke.

Reactie plaatsen